Partner-relatietherapie is een specifieke vorm van systeemtherapie en psychotherapie waarbij de partners samen in therapie zijn. In de therapie staan de problemen, persoonlijke opvattingen, gedachten, gedragingen, gevoelens en verwachtingen van beide betrokkenen centraal.

Uitgangspunten:
In de therapie kunnen de partners zich bewust worden van onderlinge reacties op elkaar en begrijpen welke invloed zij op anderen hebben. In de wisselwerking tussen beide partners kunnen negatieve spiralen van gedrag ontstaan waardoor de verwijdering toeneemt en de intimiteit en seksualiteit in de partnerrelatie minder wordt.

Je eigen achtergrond, opvoeding en het verleden spelen hierin een belangrijke rol. Zeker wanneer belastende traumatische ervaringen aan de orde zijn. Verder vraagt elke levensfase een specifieke aanpassing van beide partners. Denk maar eens aan het krijgen van kinderen, verandering van werk, verhuizing, ziekte en de zorg voor ouders.

Spanningen in de relatie kunnen ontstaan door onvoldoende afstemming in persoonlijke opvattingen, gedachten, gevoelens en verwachtingen. De aandacht tijdens de therapie gaat naar wat er in het hier en nu gebeurt tussen de beide partners en de eventuele aanwezige kinderen.

Ik werk in mijn praktijk ook met de methode van Dr. Sue Johnson. Hierbij staat de liefde centraal. Om samen in emotionele verbondenheid te kunnen leven.

Zodat je samen kan blijven ontwikkelen in je relatie vanuit een veilige plaats. Je leert waarom relaties vastlopen en wat je moet doen om de liefde te brengen in de relatie.  Om opnieuw weer in elkaars hart te leren kijken en tot intieme interacties te komen.